Föräldrarskap, Utveckling

Hur främjar man spädbarns utveckling?

Spädbarn verkar av allt att döma vara relativt tråkiga.

Jag har gått med någon slags inre bild av hur jag som en sann superpappa lär mitt lilla barn motorik och kognitiva färdigheter med hjälp av diverse appar, instrument och böcker som behandlar allt ifrån vad kossan säger till hur stjärnor formas och grundämnens uppbyggnad.

Jag har sedermera insett att dessa planer kommer att få läggas på is.

Efter att ha googlat runt ett tag efter tips om spädbarns utveckling står det klart att utbudet tips innan åtminstone sex månaders ålder är väl skralt. De två tips jag har snappat upp gällande babyns första tid är att:

  1. man ska prata mycket med bebisen redan från dag ett då det främjar utvecklingen av språkförståelse [källa]. En expert menade på att barnet mår bra av att höra över 30 000 ord om dagen. Hur man nu ska hinna få ur sig dessa då bebisar sover mest hela tiden.
  2. Bebisar mår bra av att ligga på mage [källa]. Detta främjar balansen då det stimulerar balansorganen i innerörat. Det tränar även barnets huvud, nack och bålstyrka. En fotnot till detta är att man sett att barn som ligger på rygg för mycket får en permanent tillplattning i bakhuvudet. fun fact!

Det blir nog ingen baby-Einstein, åtminstone inte från början. Jag får helt enkelt låta henne sova, och sova, och ligga på mage, och sova, och växa till sig innan det kan bli tal om några värre utmaningar.

Som en fotnot till detta inlägg bör påpekas att jag inte är av åsikten att man ska pressa sina barn till orimliga nivåer eller ställa orimliga krav. Det jag hoppas på är att jag kommer att ha kunskap, tålamod och ork att hjälpa mitt barn i hennes utveckling, gärna på ett rolig sätt och alltid på hennes villkor.

Jag läste nyligen boken ”10 000 timmars regeln” av Malcolm Gladwell och en del av boken som stod ut för mig var en redogörelse av en amerikansk studie där man testat skolbarns utveckling genom prover som genomfördes dels i början och dels i slutet av läsåren, flera år i rad. Studien undersökte skillnaden mellan priviligerade (rika) och underpriviligerade (fattiga) barn och skillnaden i deras akademiska utveckling. Resultatet av studien visade tydligt att utvecklingen under skolåret för de priviligerade och de underpriviligerade barnen var i stort sett identisk. Var dessa grupper skilde sig var i de prover som utfördes efter skolårets start, alltså efter sommarlovet. Där hade de priviligerade barnen utvecklats långt mera än de underpriviligerade.

Jag drar slutsatsen att om man har en hemmiljö som uppskattar och främjar utveckling och akademisk utbildning så har man ett naturligt försprång i livet, åtminstone när det kommer till ens studieresultat. Detta tror jag att de flesta föräldrar vill ge sina barn.

Om du har några tips för att främja spädbarns utveckling så vore jag tacksam om du ville dela med dig av dem i kommentarsfältet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *